Internet jest zalany dietami, przepisami i środkami na naturalną utratę wagi. Prawdopodobnie próbowaliśmy już wielu z nich, niektóre są bardziej praktyczne, inne nie.
Jedna z takich formuł wyróżnia się mocą i szybkimi efektami: woda imbirowa, gwarantuje doskonałe rezultaty w odchudzaniu. Pomaga w bardzo krótkim czasie spalić pierwsze tłuszcze odporne na utratę wagi. Najtrudniejsze do naciągnięcia obszary bioder i brzucha nie będą problemem.
Co więcej, woda imbirowa jest zdrowa i może poprawić ogólny stan zdrowia oraz chronić przed różnymi chorobami.
Oto najprostsze korzyści zdrowotne wynikające z regularnego picia wody imbirowej:
Obniża poziom cholesterolu – Regularne spożywanie wody imbirowej może obniżyć wysoki poziom cholesterolu i zatrzymać dolegliwości związane z tą chorobą.
Nadciśnienie – woda imbirowa może pomóc w regulacji wysokiego ciśnienia krwi i zapobieganiu tworzeniu się skrzepów krwi.
Właściwości przeciwzapalne – Woda imbirowa ma silne właściwości lecznicze i może zapobiegać wystąpieniu zapalenia stawów i reumatyzmu.
Silne właściwości hamujące – Woda imbirowa zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników dzięki swoim silnym właściwościom hamującym.
Właściwości przeciwnowotworowe – dzięki silnym właściwościom leczniczym i przeciwnowotworowym woda imbirowa chroni przed wszystkimi rodzajami raka.
Woda imbirowa - przepis 1
Składniki:
- sok z połówki cytryny
- 5 cm korzeń imbiru / pokroić w plasterki
- 3 szklanki wody
- miód do smaku
Sposób przygotowania jest banalny - wystarczy połączyć ze sobą składniki.
Wodę imbirową można pić na gorąco i zimno. Zimą możesz się dzięki niej rozgrzać, latem, odświeżyć.
W obu odsłonach smakuje bardzo dobrze.
Woda imbirowa - przepis 2
Kilka cienkich plasterków korzenia imbiru
1,5 litra wody
Sok z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
wystarczy zagotować wodę i dodać plasterki imbiru.
Gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut i lekko ostudź.
Przefiltruj mieszaninę, dodaj sok z cytryny i wypij szklankę rano przed śniadaniem i szklankę przed kolacją.
Sposoby przygotowania są różne, dlatego można także dodać plasterki imbiru do wrzącej wody i pozostawić do zaparzenia na około 10-15 minut.
Dla dodatkowego smaku i korzyści można dodać zamiast soku z cytryny kilka plasterków cytryny, łyżeczkę miodu lub/i szczyptę kurkumy.
Korzyści z imbiru
Imbir składa się z metalu i elementów metalicznych, dwóch niezbędnych składników, ponieważ wiąże się z szybkim przepływem. Hamuje także niebezpieczne gromadzenie się cholesterolu w wątrobie, co ma kluczowe znaczenie w przypadku zakłócania różnych problemów naczyniowych.
Lepsze wchłanianie składników odżywczych
Imbir poprawia wchłanianie wielu niezbędnych składników odżywczych, ponieważ stymuluje wydzielanie enzymów z jamy brzusznej i gruczołów przewodzących.
Ten wspaniały korzeń ma silne właściwości antybiotykowe i lecznicze, które zostały udowodnione w walce z owadami i chorobami zakaźnymi.
Populacje azjatyckie stosowały ją od setek lat jako potężny lek przeciw grypie, który przynosi doskonałe rezultaty.
Badanie przeprowadzone na Wydziale Lekarskim Uniwersytetu Maryland wykazało naukowo, że herbata imbirowa jest niezwykle użyteczna w leczeniu chorób zakaźnych i objawów przeziębienia.
Lepsze trawienie
Oprócz wchłaniania składników odżywczych imbir pomaga w leczeniu bólu brzucha spowodowanego niestrawnością i stanem zapalnym. Jest pomocny przy gazach i wzdęciach, zaparciach oraz wspomaga szybkie trawienie.
Jeśli codziennie spożywasz imbir, Twój organizm może działać prawidłowo. Pomaga przy wszelkiego rodzaju infekcjach, kaszlu, chorobach zakaźnych i przewlekłych.
Jak już wspomnieliśmy, imbir ma silne właściwości lecznicze, przydatne, ponieważ zmniejsza ból i stany zapalne stawów.
>>> Domowe sposoby na zdrowie <<<